W3c Menu Layout space
Download Adobe Reader Download Flash Player RSS Feed Layout space
Change Font Color to Blue Change Font Color to Green Change Font Color to Red Layout space Resize Font to Normal Resize Font to Smaller Resize Font to bigger Layout space close
Language : Bahasa Malaysia | English Layout space Jumaat, 24 November 2017 01:34 ptg
 NIEW Banner Logo
Layout space
control 1control 2control 3
Soalan Lazim

Apakah NIEW?

NIEW merujuk kepada Institut Pengupayaan Wanita Bagi Anggota Pergerakan Negara-negara Berkecuali. Ia adalah institusi pengajian antarabangsa khusus untuk memajukan dan memperkasa wanita melalui latihan dan pembangunan kapasiti. NIEW ditubuhkan secara rasmi pada 1 Julai 2006 di bawah bidang kuasa Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat.

NIEW bertidak sebagai sebuah institut antarabangsa khusus untuk pembangunan dan memperkasakan wanita selain daripada menjadi pusat tumpuan untuk meningkatkan kerjasama dalam kalangan Negara-negara anggota NAM serta negara-negara lain dalam pembangunan dan memperkasakan gender.

 

Apakah NAM?

NAM adalah sebuah organisasi antarabangsa yang terdiri daripada 120 negara (lihat lampiran) yang menganggap diri mereka tidak secara rasmi sejajar dengan atau terhadap mana-mana blok utama.

 

Apakah jenis-jenis program yang ditawarkan oleh NIEW?

Terdapat tiga jenis program yang ditawarkan oleh NIEW. Fokus utama NIEW ialah mengadakan satu kursus seminggu di bidang kritikal seperti Wanita dalam Politik dan Ekonomi, ICT dan Pendidikan, Kesihatan dan Keganasan Terhadap Wanita yang dikenal pasti dalam Deklarasi Putrajaya dan Program Tindakan.

Persidangan dan seminar akan diadakan pada setiap tahun seperti yang ditetapkan. Bagi penyelidikan dan penerbitan, ini akan dijalankan serentak dengan persidangan mengikut prosedur yang ditetapkan. Pada masa yang sama, penerbitan berkala yang diterbitkan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat juga disebarkan melalui alam maya seperti laman sesawang atau dalam bentuk bertulis.

Info terkini mengenai program kami boleh diakses melalui laman sesawang kami di www.niew.gov.my.

 

Bagaimana saya boleh memohon untuk kursus?

NIEW akan menghantar jemputan ke semua Negara-negara anggota NAM melalui kedutaan mereka di Malaysia untuk mencalonkan peserta untuk kursus. Semua borang yang lengkap hendaklah diserahkan kepada NIEW sebelum tarikh tutup seperti yang ditetapkan bagi setiap kursus.

 

Permohonan itu boleh dibuat secara atas talian?

Ya! Hantar emel kepada kami disertakan dengan borang permohonan anda yang boleh dimuat turun melalui laman sesawang kami.

 

Bolehkah saya memohon menggunakan borang fotokopi?

Permohonan menggunakan borang fotokopi diterima selagi maklumat yang diberikan memenuhi terma dan syarat penganjur.

 

Apakah tempoh kursus NIEW?

Tempoh kursus bergantung kepada jenis kursus terpilih, terdiri dari 3 hari hingga seminggu.

 

Siapakah yang boleh memohon untuk latihan dan kursus dalam NIEW?

NIEW ditubuhkan untuk menyediakan latihan dan kursus-kursus untuk pegawai-pegawai kerajaan, NGO, wakil sektor swasta, institusi berkaitan dan individu dari Malaysia serta dari Negara-negara anggota NAM.

 

Berapa banyak peserta perlu bayar?

Pada asasnya semua perbelanjaan (kecuali tiket penerbangan) akan ditanggung oleh Kerajaan Malaysia, tetapi kami mengalu-alukan sumbangan dari Negara-negara anggota NAM, terutama dari segi sumber dan kepakaran

 

Siapakah sumber tenaga pengajar bagi kursus yang dijalankan oleh NIEW?

Secara umumnya, NIEW menjemput pakar-pakar tempatan dan asing untuk menjadi sumber tenaga pengajar bagi kursus-kursus yang dijalankan oleh NIEW, dan pada masa yang sama membina keupayaan dan kepakaran sendiri untuk mencapai matlamat jangka panjang menjadi pusat rujukan dalam memajukan dan memperkasakan wanita.

 

Untuk pertanyaan lanjut mengenai kursus NIEW, sila hubungi kepada yang berikut:

Institut Pengupayaan Wanita bagi Negara-negara berkecuali NAM (NIEW)
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat,
Level 28, No. 55,
Persiaran Perdana,
Presint 4,

62100 Putrajaya
Wilayah Persekutuan Putrajaya

 

Tel   : - +603 - 8323 1109
Faks : - +603 -8323 2120

 

Laman web: www.niew.gov.my

Emel: feedback@niew.gov.my

Waktu pejabat: Isnin-Jumaat ( Jam 0800 - 1730)

Kemaskini Terakhir pada: 19 Januari 2015  Spacer | Spacer Hits: 13454
Layout Space
Layout space
Jurnal NIEW 2016

 Penerbitan Terkini
 Jurnal NIEW 2016
Layout space
Layout space
Temui kami di
 Layout space
Temui kami di Youtube Temuai kami di Facebook Temuai kami di Twitter Temuai kami di InstagramRSS Feed
Layout space
BANCIAN
Layout space
Layout space
Layout space